duminică, 22 octombrie 2017

Călătorind alături de Sissi, împărăteasa Austriei

Jean des Cars mi-a oferit prilejul, prin intermediul cărții sale „Sissi, împărăteasa Austriei” să călătoresc alături de frumoasa împărăteasă a Austriei. Sissi nu a găsit niciodată un loc căruia să îi poată spune acasă, poate cu excepția palatului Possenhofen din Bavaria unde și-a petrecut copilăria, din care a fost smulsă brusc pentru a deveni împărăteasă a Austriei la doar 16 ani. Nu s-a putut adapta niciodată rigorilor curții de la Viena, evadând cu fiecare ocazie în Bavaria natală sau la cure în stațiunile Bad Kissingen sau Bad Ischl. Ulterior, la recomandarea doctorului, aceasta s-a refugiat în insula Madeira pentru o cură de câteva luni, însă imediat ce a revenit în Viena, din noua starea sa de sănătate a degenerat.


Nu a fost niciodată atașată de Austria sau Viena, nutrind însă un vădit interes pentru Ungaria, a cărei regină a devenit în 1867. Aici și-a găsit un refugiu în palatul Godollo, unde a petrecut timp ori de câte ori a fost posibil, în detrimentul curții de la Viena, spre dezamăgirea soțului său Franz Iosef, care o iubea foarte mult și o considera îngerul său.

Cunoscută ca împărăteasa amazoană, Sissi iubea călăria și participa la vânători în Irlanda sau Anglia, unde considera că poate să își arate adevăratul potențial, mulți bărbați neputând ține pasul cu ea. După ce sciatica nu i-a mai permis să călărească, își forța doamnele de onoare la marșuri extenuante în fiecare zi, fiind cunoscută pasiunea pentru mișcare a împărătesei și regimul aspru la care își supunea trupul, cântărindu-se zilnic ca nu cumva să depășească greutatea de 50 kg avută la înălțimea de 1,72cm.

Călătoriile împărătesei s-au întețit după moartea unicului său fiu, aceasta neputând să treacă peste această pierdere până la sfârșitul vieții. De la Egipt la Maroc, Sissi a călătorit peste tot. S-a îndrăgostit de Corfu, unde și-a contruit un palat, Achilleon, însă s-a plictisit și de acesta, recunoscând singură că și dacă ar trebui să locuiască în rai, cu siguranță la un moment dat nu l-ar mai suporta, simțând nevoia sa plece în altă parte.

Ultima priveliște admirată de Sissi a fost cea a Alpilor, admirată din camera hotelului din Geneva, înainte de a fi asasinată de anarhistul Luigi Lucheni. Un sfârșit tragic, pentru o existență zbuciumată.

Viața sa a fost o adevărata călătorie, însă fără a-și găsi undeva locul, a se simți cu adevărat acasă. Relația cu Franz Iosef a opus întotdeauna realismul și simțul datoriei al acestuia cu romantismul nevrozat al împărătesei. Farmecul și frumusețea ei sunt legendare, spunându-se că nu puteau fi redate de nicio pensulă, oricât de iscusită. O carte istorică, plină de aspecte inedite din viața împărătesei, care ne ajută să pătrundem mai bine personalitatea sa misterioasă și să o putem înțelege mai bine decât au făcut-o contemporanii săi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...