duminică, 9 aprilie 2017

Hola Espana, hola Barcelona - 2017 (I)


În Barcelona am ajuns într-o zi ploioasă de la sfârșitul lunii martie, când ploua, nu glumă. După un zbor fără peripeții cu BlueAir, Barcelona ne-a întâmpinat cu palmieri, câțiva papagali zgomotoși și o ploaie torențială. Dar cum nici în capitala Cataloniei nu lipsesc oamenii întreprinzători, cu „doar” 4 euro am putut cumpăra o umbrelă firavă de la ieșirea din subteran. 

Astfel înarmată am străbătut orașul de la stația Clot Arago până la hotelul Travelodge Poblenou, unde aveam făcută o rezervare prin booking.com.  Gazda primei noastre aventuri turistice în Spania s-a dovedit o alegere inspirată: camere sclipitor de curate, personal amabil și zâmbitor, plus un mic dejun generos, demn de un monarh.

Cum vremea nu te îmbia tocmai la promenade prin orașul lui Gaudi, am decis că pentru prima seară în Spania să ne mulțumim cu meniul restaurantului hotelului, în cazul meu cu o paella cu legume și un vin roze (că deh, șocant, nu aveau sangria!).

A doua zi, sâmbătă, vremea s-a schimbat la 180 de grade, ploaia a încetat și soarele și-a luat bine meritatul loc pe cerul senin. Tocmai la timp ca să pornim la pas spre primul obiectiv al călătoriei noastre, că doar nu poți vizita Barcelona fără a trece în palmares Sagrada Familia. Bine, de putut, poți, dar ar fi mare păcat. 

Construcția bisericii a început în anul 1882 și nu a fost terminată până astăzi. Anul 2026 ar trebui să fie anul în care construcția va fi încheiată, la un secol de la moartea arhitectului Antoni Gaudi, cel care a proiectat catedrala in stil gotic împletit cu Art Nouveau și a lucrat cu dedicare la ridicarea acesteia până în ziua în care și-a găsit sfârșitul, la 73 de ani, în urma unui accident de tramvai. Poate că ar fi supraviețuit acestui accident dacă ar fi primit îngrijiri medicale imediat, însă după hainele sale sărăcăcioase a fost confundat cu un cerșetor și lăsat mai multă vreme la locul accidentului, până când un polițist l-a transportat la spitalul La Creu, unde a primit îngrijiri medicale rudimentare, deoarece nimeni nu l-a recunoscut. Când a fost recunoscut era deja prea târziu.

Geniul lui Gaudi nu a murit odată cu el. Drept mărturie ne stă opera sa cea mai de seamă, Sagrada Familia, care este cel mai vizitat obiectiv din întreaga Spanie. Chiar dacă ați citit despre ea, ați văzut numeroare imagini cu interiorul sau exteriorul catedralei, acestea nu vă vor pregăti pentru ce veți vedea sau mai ales ce veți simți atunci când veți păși în inima acestei mărețe construcții. Felul în care lumina pătrunde prin numeroasele vitralii colorate oferă bisericii un aspect dumnezeiesc, iar coloanele înalte și tavanul dau acestui loc o senzație nelumească.

Sagrada Familia - detalii exterior
Lumina are ceva aparte în interiorul bisericii Sagrada Familia


Pentru a evita cozile de la intrare și situațiile în care accesul nu este permis din cauza aglomerației, vă recomand să vă programați vizita cu câteva zile în avans, cumpărând un bilet on-line. Chiar dacă puteți vizita biserica și când vremea e înnorată, pentru a vă putea bucura de magia jocului de lumini, cel mai bine ar fi să alegeți o zi însorită.

După ce am vizitat catedrala, am luat-o la pas pentru a putea vedea, pe dinafară, alte opere ale lui Gaudi, semnificative pentru modernismul catalan de la începutul secolului XX: Casa Mila și Casa Batlo. Am amânat vizitarea interiorului pentru o dată viitoare, o altă zi însorită în care poate voi vizita din nou capitala Cataloniei.

Casa Mila

Casa Batlo
Și apoi, tot la pas, pe celebrul, dar aglomeratul, bulevard La Ramblas am mers până la palatul Guell, construit de același Gaudi pentru prosperul om de afaceri Eusebi Guell. De când s-au întâlnit, între cei doi s-a înfiripat o frumoasă prietenie, care a durat întreaga viață. Eusebi Guell a fost atras de stilul, ideile și concepțiile lui Gaudi și l-a susținut, comandând mai multe din operele sale faimoase, precum Palau Guell, Casa Mila sau celebrul parc Guell.

Biletul de intrare la Palau Guell costă 12 euro, în preț intrând și un audio-ghid, care îți oferă informații prețioase, dar în același timp îți stânjenește bucuria provocată de cele văzute la fața locului. Eu am rezistat să ascult informațiile puse la dispoziție de acest ghid până la jumătate, apoi preferând doar să-mi bucur ochișorii privind încăperile palatului.

Palatul Guell este construit în stil gotic și are un aer sobru, care îți dă o stare de neliniște. Cel mai mult mi-a plăcut că se poate urca pe acoperiș, unde întâlnești structuri colorate și jucăușe, care contrastează cu interiorul serios și astfel lași atmosfera apăsătoate a palatului în urmă și pătrunzi într-o altă lume. Tot de pe acoperiș poți vedea contrastul dintre palat și blocurile vechi, sărăcăcioase din imediata apropiere.

Palatul Guell


Tavanul unei încăperi din palatul Guell

Pe acoperiș, același palat Guell

Tot pe aceperiș, dar o altă perspectivă 

Incursiunea în Barcelona a continuat cu o plimbare la pas prin Cartierul Gotic, unde am vizitat două catedrale gotice impresionante: Catedrala Barcelonei și Santa Maria del Mar.

O surpriză plăcută a reprezentat-o plimbarea prin parcul Ciutadella, unde am fost impresionată de Cascada Monumental, care mi-a amintit de monumentul Vittorio Emanuele II din Roma.

S-ar putea să îți placă și:

Cascada Monumental din parcul Ciutadella


Iar la final de zi, tocmai la apus, am ajuns pe plajă, la malul mării Mediterane, ca să încheiem periplul turistic al zilei. Iar de aici, înapoi spre hotel, după o zi plină de umblat pe străzile și străduțele Barcelonei.

Litoralul Barcelonei la apus
În această primă zi de plimbat prin Barcelona, m-a impresionat curățenia orașului, clădirile vechi cu iz mediteranean, cu balcoane pline de verdeață și copacii pe care îi întâlnești la tot pasul, Barcelona fiind considerată pe bună dreptate una din cele mai verzi orașe din Europa. Tot uitându-mă la balcone, pe lângă verdeață am surprins peste tot steagul Catalonei agățat și mesaje ce arată dorința populației catalane de a fi independentă de Spania.

***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...