duminică, 25 septembrie 2016

Santorini, perla neagră a Mării Egee - 2016 (I)


Santorini este considerată perla neagră a Mării Egee din cauza erupției vulcanului Nea Kameni care acum 3600 de ani a schimbat iremediabil aspectul actual al insulei, transformând ceea ce posibil a fost odată o insulă plină de verdeață și plaje cu nisip fin, într-o insulă aridă cu plaje de pietriș negru și ape de un albastru închis. Vulcanul Nea Kameni este încă activ și străjuiește insula cu plaje negre, ruinele antice și casuțe albe ordonate de-a lungul craterului. Santorini este promovată ca o destinație romantică, acest aspect fiind susținut de apusul de soare, când astrul solar se pierde treptat în mare, colorând întreaga insulă în nuanțe calde, creând o atmosferă feerică, ce predispune la sentimente drăgăstoase.

În Santorini am ajuns la mijlocul lunii septembrie, când soarele strălucea încă cu putere pe cerul albastru al insulei și cred că aici vremea este numai bună  pentru stat la soare și bălăcit în apă chiar până la sfârșitul lunii octombrie.

Plaja din Kamari este una din plajele cu granule de nisip negru și pietricele, care fac din fiecare intrare în apă o veritabilă ședință de reflexoterapie pentru tălpile picioarelor, o senzație deosebit de plăcută, cel puțin pentru mine. În timpul amiezii, granulele negre se încing foarte tare sub razele soarelui, așa că dacă nu ai papuci, este nevoie să faci slalom din mare până la prosop sau șezlong.

Plaja cu nisip negru din Kamari
Stațiunea Kamari văzută de sus
În Kamari, am stat la hotelul Andreas, un hotel micuț, cochet, luminos, decorat în alb și albastru, culori tipice pentru Grecia. Hotelul ne-a întâmpinat cu o grădină plină de verdeață, cu flori roșii de hibiscus, floricele micuțe mov și albe de bougainvillea, variate soiuri de cactuși imenși, arbori și arbuști. Această grădină a fost locul ideal pentru a lua micul dejun, ca să ne încărcam cu energie pentru întreaga zi. Personalul hotelului și proprietarii sunt oameni deosebit de amabili și drăguți. Ce mi-a adus un zâmbet larg pe buze a fost când după ce s-a efectuat curățenia în cameră, ursulețul meu micuț a fost așezat strengărește pe pernă, ceea ce mi s-a părut un gest deosebit de drăguț și a dat șederii o notă personală.Locul ideal pentru a lua micul dejun - Hotel Andres

Kamari este o stațiune foarte animată cu numeroase localuri, restaurante, unde puteți degusta specialități grecești, dar și internaționale. Pe TripAdvisor apar 114 localuri înregistrate, asta ca să vă faceți o idee despre numărul lor. Cele mai multe terase, dar și cele mai aglomerate, sunt pe malul mării, însă puteți găsi o mulțime de alte terase pe străduțele stațiunii. Multe dintre ele au oferte speciale pentru două persoane, dintre acestea cele mai apetisante mi s-au părut cele de mix fish. În Santorini puteți încerca fava, un piure de mazăre galbenă decorticată crescută pe dealurile aride ale insulei sau salata care poartă numele insulei, pe care am gustat-o, însă prefer oricând o salată grecească în schimb. Și musai de încercat ar mai fi iaurtul înghețat, care e de-a dreptul delicios.

Mythos și capuccino frappe la terasa Saliveros din Kamari

Un delicios sandviș cu somon tot la terasa Saliveros
O atmosferă romantică la restaurantul Amalthia din Kamari
Chill in a box - iaurt înghețat cu topping
Santorini, chiar dacă este promovată ca o destinație romantică, poate fi ideală pentru o vacanță activă, pentru cei care își doresc mai mult decât stat la plajă și înotat în mare. Puteți vizita capitala insulei , Fira, orășelul Imerovigli, celebrul sat Oia de unde se spune că s-ar vedea cel mai bine apusul, situl arheologic de la Akrotiri, Thira Antică, plaja Roșie, Muzeul Vinului, plus că vă puteți îmbarca într-una din numeroasele croziere în jurul insulei. Și acestea sunt doar câteva dintre locurile care pot fi vizitate în Santorini luând autobuzul spre capitala Fira și apoi spre destinația dorită.

Fira, capitala insulei Santorini
La capitolul suveniruri, dacă doriți să luați o bucățică din Santorini acasă, puteți achiziționa de la magazin fava, pe care o puteți prepara voi cum doriți sau unul din vinurile produse aici, insula fiind cunoscută în special pentru un vin dulce preparat doar din struguri care au fost uscați la soare numit Vinsanto, care este destul de scumpicel. De asemenea, ar fi bine să cumpărați ceea ce doriți de pe insulă și să nu faceți ca mine și să vă bazați prea mult pe duty free-ul din aeroport. Acesta este unul din cele mai mici din câte am văzut, iar prețurile sunt chiar mai mari decât în magazinele de pe insulă. 

S-ar putea să îți placă și:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...