duminică, 22 mai 2016

Castelul Leeds - the loveliest castle in the world


Cireașa de pe tort a călătoriei în Anglia a fost fără doar și poate vizitarea castelului Leeds, supranumit de către englezi „the loveliest castle in the world”. Nu știu acum dacă este cel mai frumos castel din lume, că nu le-am văzut pe toate și oricum „beauty lies in the eye of the beholder”. Însă cu siguranță este un loc absolut încântător, un castel parcă desprins din basme. 

Castelul Leeds se află la aproximativ 70km de Londra, în Kent și nu în orașul Leeds, cum s-ar putea crede după numele castelului. 

Domeniul castelului se întinde pe o suprafață considerabilă, având gradini pline de verdeață, cu alei străjuite de arbori și flori, plus un lac pe care plutesc nestingherite rațe și lebede. Cum era de așteptat, în mijlocul domeniului, înconjurat de apă, se află zidurile fortificate ce împrejmuiesc castelul Leeds, care poate fi vizitat și în interior.

Castelul este prima oară menționat în documente istorice în anul 1086. De-a lungul timpului acesta a fost reședință a reginelor Angliei, fiind locul de refugiu al Eleonorei de Castilia, soția lui Eduard I, Isabela a Franței, soția lui Edurad al II-lea sau a Caterinei de Aragon, prima soție din cele șase a le temutului Henric al VIII-lea. 

În anul 1926 castelul este cumpărat de către Lady Baillie, moștenitoarea unei averi considerabile, de origine americano-britanică, iar aspectul actual al castelului i se datorează în mare parte acesteia. După moartea ei, în 1974, castelul a fost donat unei asociații de caritate, care avea ca scop conservarea castelului, iar in 1976 a fost deschis pentru prima oară pentru public. Îmi pare rău și acum că nu am cumpărat de la magazinul cu suveniruri al castelului o carte despre viața ei, pentru că mi s-a părut o femeie teribil de interesantă!

Pe lângă castel, puteți încerca să ajungeți la grotă printr-un labirint de arbuști, cum îmi fusese dat să văd până atunci doar în filme. Nu chiar din prima, dar până la urmă am reușit să găsim drumul corect și să ajungem la grota, de unde am putut ieși printr-un tunel subteran.

De asemenea, când am vizitat castelul am putut să asist și la o proiecție cu bătălia de la Azincourt din 1415, când arcașii britanici au înegrit cerul cu săgețile lor și au învins armata franceză și la o demonstrație de dresaj cu bufnițe și șoimi.

Este bine de știut că în incinta castelului se poate și mânca, existând un restaurant, unde cu 11 lire am mâncat un somon delicios cu cartofi la cuptor. Cum era de așteptat, nici aici nu lipsesc magazinele cu suveniruri, fiind unul la intrarea pe domeniul castelului și încă unul pe insula unde se află castelul, lângă poarta de acces. Este posibil și probabil că și aici veți petrece ceva timp și veți cheltui ceva bani!

Biletul de acces costă 25 de lire și este valabil tot timpul anului. Pentru vizitarea castelului ar fi bine să vă rezervați o zi întreagă, este un loc care ar fi păcat să îl vizitați pe fugă!

Bilet: 25 lire


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...