sâmbătă, 2 aprilie 2016

Muzeul Theodor Pallady, găzduit de casa Melik, una din cele mai vechi case din București


După ce am vizitat Muzeul K.H. Zambaccian, am poposit și la celălalt muzeu satelit al Muzeului Național de Artă și anume Muzeul Theodor Pallady. Acesta este găzduit de Casa Melik, una dintre cele mai vechi case din București, dacă nu cea mai veche, situată în pitorescul cartier armenesc, pe strada Spătarului la numărul 22.

Casa Melik, care își trage numele de la cel mai important proprietar al său, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848, adăpostește valoroasa colecție de artă a soților Serafina și Gheorghe Răut, care se evidențiează prin picturile și schițele lui Theodor Pallady, al cărui prieten și admirator a fost colecționarul.

În muzeu veți descoperi pe lângă câteva din picturile și schițele lui Theodor Pallady și a altor pictori cunoscuți, mobilierul din lemn și alte obiecte de artă decorativă. Mi-au plăcut în mod deosebit două cabinete de abanos și lemn înnegrit, cu incrustații de os și fildeș și o oglindă cu rama din lemn sculptat, aurit.

Când am ajuns la muzeu eram singurii vizitatori, astfel fiind mai multe supraveghetoare decât iubitori de artă pe metru pătrat și puteai simți cum îți urmăresc atent cu privirea fiecare mișcare. În rest, îți puteai auzi doar scârțâitul pașilor pe podeau de lemn și dacă te opreai, puteai distinge ciripitul vesel al păsărelelor de afară.

Muzeul este înconjurat de o mică grădină, plină de verdeață și flori, unde se găsesc și câteva bănci pentru a te odihni și a fi singur cu gândurile tale ...și cu ciripitul vesel al păsărelelor desigur! Prețul unui bilet este de 7 lei, iar taxa foto este de 50 lei, dacă cumva vă doriți să faceți poze în interior, fotografierea fiind permisă în grădină.

Program de vizitare: miercuri - duminică
11.00 - 19.00 (mai - septembrie)
10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie)

Site: http://www.mnar.arts.ro/Muzeul-Theodor-Pallady

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...