duminică, 24 aprilie 2016

East End London: Pe urmele lui Jack the Ripper pe străduțele înguste din Whitechapel


Mi-am dorit să pătrund în atmosfera sfârșitului secolului XIX, să merg pe străduțele înguste și întunecate din East End London, pe urmele celui mai faimos criminal în serie, cunoscut sub numele de Jack the Ripper, din cauza modului în care își ucidea și mutila victimele. În imaginația mea, mă vedeam ca pe un Sherlock Holmes în căutare de indicii, pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere, rămas neelucidat până în zilele noastre. Cine a fost Jack Spintecătorul? Ce anume declanșa în mintea sa dorința de a comite acele crime abominabile? Ce anume s-a întâmplat cu acesta? De ce crimele au încetat la fel de brusc cum au început?

Căutând răspunsuri la aceste întrebări, cu doar două minute înainte de ora 19:00 m-am prezentat la ieșirea cu numărul patru a stației de metrou East Aldgate, pentru a porni pe urmele infamului criminal, într-un tur organizat. Ghidul nostru a fost Philip Hutchinson, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniu și un tip tare simpatic, care a derulat timpul înapoi până în anul 1888, când estul Londrei adăpostea populația săracă a orașului, imigranți irlandezi și evrei, majoritatea alcoolici, atât bărbați și femei, care cheltuiau puținii bani pe care îi aveau pe băutură. Cartierul Whitechapel din estul Londrei era cunoscut în vremea respectivă ca un focar al violenței, infracțiunilor și sărăciei, poliția locală patrulând străduțele sale pline de nelegiuiri doar în echipaje de cel puțin patru oameni.

În acest context istoric, între 31 august și 9 noiembrie au avut loc cele cinci crime sângeroase atribuite celui care avea să fie cunoscut ca Jack Spintecătorul, în urma unei scrisori semnate cu acest nume, trimisă Agenției Centrale de Știri. Ulterior s-a dovedit că scrisoarea a fost un fals, fiind trimisă chiar de doi ziariști pentru a spori interesul pentru acest subiect în rândul cititorilor. Cu toate că scrisoarea nu a fost compusă în realitate de criminal, numele atribuit a rămas întipărit în mintea oamenilor. 
Am pătruns pe străduțele întunecate, unele păstrând încă clădiri din epoca victoriană, sporind farmecul turului. Ghidul nostru, Philip, mai scotocea și scotea din tolba sa fotografii plastifiate, pentru a putea vedea cum arătau străduțele și clădirile în anul 1888, când au avut loc crimele. Pe lângă descrierea fidelă a locurilor, am primit mai multe detalii despre victime, care dacă nu ar fi avut parte de acest sfârșit tragic, cu siguranță nimeni nu și-ar fi amintit de ele.Philip a spulberat mitul cu privire la prostituatele frumușele sau voluptoase care apar în diferite ecranizări despre crimele comise în Whitechapel. Prostituatele erau în general femei în vârstă, majoritatea alcoolice, care își purtau toate hainele și avutul pe ele și își vindeau trupul pentru câțiva bănuți, ca să poată avea un acoperiș deasupra capului sau de cele mai multe ori ca să-și poată cumpăra băutură. Nu este de mirare că două dintre victime au fost văzute ultima oară bând la pub-ul Ten Bells, care există și astăzi, fiind faimos tocmai datorită legăturii sale cu odioasele crime, existând posibilitatea chiar ca ucigașul să fi fost un client al localului.

Ten Bells Pub
Tot filmele vehiculează ideea că Jack Spintecătorul ar fi fost un bărbat înstărit, cu cunoștințe chirurgicale. După spusele ghidului nostru, un astfel de personaj ar fi fost imediat observat în aceea parte a Londrei, făcând notă discordantă cu ceilalți trecători. Ghidul nostru, un specialist în ceea ce privește acest subiect, e de părere că ucigașul era cineva care locuia în zonă și știa foarte bine toate străduțele, putând astfel să se ascundă de poliție. Acesta probabil avea o slujbă, fiind destul de înstărit pentru a își permite propria camera, putând astfel să plece și să se întoarcă la orice oră fără a trezi suspiciuni.

Au existat mulți suspecți în acest caz, însă nu au existat suficiente dovezi pentru a incrimina pe cineva. Probabil cel mai cunoscut dintre suspecți este prințul Albert care s-a alăturat suspecților la mulți ani după comiterea crimelor și după ce acesta era deja mort. Pornind de la ipoteza implicării prințului în aceste crime, filmul „From Hell” ni-l prezintă pe Johnny Deep în rolul inspectorului Frederick Abberline investigând crimele din Whitechapel. Mai multe nu vă spun că poate nu ați văzut filmul deja!Christ Church - Spitalfields
Crimele au încetat la fel de brusc cum au început. Este puțin probabil ca ucigașul să se fi oprit pur și simplu, este posibil ca acesta să fi fost la rândul său ucis, închis sau să fi emigrat.

Nu știu dacă vom afla vreodată cu certitudine adevărata identitate a criminalului și dacă vom afla, poate că toate intrigile țesute pe baza acestui subiect și-ar pierde misterul. Mă întreb, dacă Sherlock Holmes nu ar fi fost doar un personaj de carte, ci un detectiv în carne și oase, ar fi putut oare descoperi identitatea lui Jack the Ripper?

Jack the Ripper Tour: http://www.jack-the-ripper-tour.com/
Zilnic, de la ora 19:00, stația de metrou East Aldgate (exit 4)
Preț: 10 lire 
Durată: aproximativ 2h

Studiu de caz - Jack the Ripper: http://www.casebook.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...