duminică, 22 noiembrie 2015

Japonia - Takayama și festivalul Sanno Matsuri (I)

Notă: acest articol nu îmi aparține, ci este scris de prietena mea Cristina, care a dorit să povestească tuturor impresiile sale din periplul său prin Țara Soarelui Răsare, Japonia.

Takayama este un orășel din Japonia, situat la o distanță de aproximativ 5 ore cu trenul de Tokyo, în care am ajuns într-o zi ploioasă de aprilie. Motivul care m-a determinat să vizitez acest oraș a fost festivalul Sanno Matsuri (14-15 aprilie), singurul festival la care am avut posibilitatea să particip în timpul periplului meu prin Japonia. “Să particip” e mult spus. Mai degrabă am fost un spectator uimit la ceva ce nu înțelegeam decât în mică parte, cu promisiunea fermă ca în fiecare seară să folosesc izvorul inepuizabil de informații google, pentru a-mi lămuri multele întrebări.

Din cauza festivalului (motivul principal pentru care am vizitat acest oraș), ne-a fost destul de greu să găsim cazare – pentru noi două criterii erau esențiale: 
1. Hotelul / hostel-ul să fie aproape de centru 
2. Prețul să fie rezonabil. 

Cu ajutorul internetului, am reușit să aranjăm cazarea la un templu din Takayama, destul de aproape de centru - Tenshoji. Am dormit într-o încăpere doar pentru femei, de 12 persoane, în stil japonez, pe tatami, adica pe podea. A fost extrem de confortabil, liniștit, iar ploaia care cădea cadențat pe acoperiș și oboseala de peste zi, m-au făcut să adorm rapid în prima și unica noapte petrecută în Takayama.
După agitația și aglomerația din Tokyo, Takayama s-a dovedit a fi alegerea perfectă, unde am avut posibilitatea de a “gusta” ceva din atmosfera Japoniei de odinioară pe străduțele din partea veche a orașului, cu case din perioada Edo (1600-1868), când Takayama era un oraș cu o economie înfloritoare.

Iar festivalul a adăugat și mai multă savoare la ceva oricum inedit pentru noi. În prima zi în Takayama am avut posibilitatea să vedem un spectacol organizat pe o scenă în aer liber (o piesă în mai multe acte, cu muzică și dans), un dans tradițional a cărui semnificație nu o știu nici astăzi (niste tineri costumati in dragoni au performat un dans complicat) și păpuși mecanice executate cu o minunată finețe. Seara, tot plimbându-ne, am descoperit un târg, în special cu mâncare, foarte animat – de la copii de școală la bunici, prilejul perfect de a încerca câteva bunătăți locale.

Am început a doua zi în Takayama cu o vizită la the morning market, unde am degustat în special murături, care mie îmi plac la nebunie, și murăturile japoneze nu au făcut excepție. Apoi ne-am continuat ziua cu o vizită la muzeul etnografic Hida Folk Vilage, pe care dacă sunteți în regiune și timpul vă permite, vă recomand să nu-l ratați. Ceea ce mi-a plăcut a fost posibilitatea de a intra efectiv în casele respective doar în șosete (opțional se putea lua și o pereche de papuci de la intrare), și de a le vizita în tihnă.

Tot în Takayama am încercat pentru prima dată tradiționalul sake, băutură tradițională japoneză. Acest orășel este cunoscut pentru faptul că aici se produce un sake excelent, pentru doritori existând și posibilitatea de a vizita sake breweries.

Desigur, nu am putut să părăsesc Takayama fără un suvenir. Și ce ar fi fost mai potrivit decât o sarubobo, ridicată la rang de simbol al acestui oraș?...Sarubobo este o amuletă japoneză asociată cu protecția împotriva răului, o căsnicie bună sau o naștere ușoară.

Festivalul Sanno MatsuriTemplul Tenshoji din Takayama
„Frigărui” japoneze
Torinaban soba
Și altă delicatesă!

Două ceșcuțe cu sake

Muzeul etnografic

„Morning market” în Takayama
Sarubobo, talismanul norocos
Mai multe informații despre Takayama sunt disponibile aici:
http://www.japan-guide.com/e/e5900.htmlo 
http://www.hida.jp/english/events/takayama-festival
http://www.tenshoji.jp/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...