duminică, 4 octombrie 2015

Skiathos Town, orasul lui Alexandros Papadiamantis

Dacă ați ajuns în vacanță pe insula Skiathos este bine să vă rezervați o zi pentru a străbate agale străduțele înguste și întortocheate ale capitalei, pentru a admira vasele mai noi sau mai vechi ancorate în port, să vizitați magazinele de pe strada principală și să vă opriți să savurați o cafea la malul mării. Toate acestea și altele le puteți face în capitala insulei Skiathos!

Skiathos Town văzut de pe peninsula Bourtzi


Pe lista mea de „things to do” în Skiathos aș enumera:
  • să urcați pe străduțele înguste ale orașului, îndepărtându-vă de partea turistică pentru a vă putea bucura de liniște și a vedea cum se desfășoară viața de zi cu zi pentru locuitorii insulei și pentru pisicile tolănite la soare; 


  • nu ratați însă nici magazinele cu diferite articole tradiționale sau lucrate manual care se află în centrul capitalei, în jurul străzii Alexandros Papadiamantis, de unde probabil nu veți rezista să achiziționați câte ceva. Eu am căzut pradă unui tricou foarte drăguț și unei genți de plajă!


  • tot urmând străduțele înguste ale capitalei puteți urca până la micuța biserică Agios Nikolas și la turnul cu ceas, care vă oferă o priveliște uimitoare asupra împrejurimilor;

Agios Nikolas și Turnul cu ceas

Peninsula Bourtzi
  • tot o priveliște minunată puteți vedea dacă mergeți pe peninsula Bourtzi, aflată în imediata apropiere a portului;  • o plimbare de-a lungul portului vă va încânta privirea atât cu vase ale pescarilor, cât și cu iahturi de lux:


  • în Skiathos Town s-a născut faimosul scriitor grec Alexandros Papadiamantis și aici se află modesta sa locuiță, în care a și murit scriitorul de pneumonie, fiind păstrată așa cum era pe vremea acestuia. Despre scriitor puteți afla mai multe de la persoanele care au grijă de casa sa memorială, care vă pot răspunde la orice întrebare ați avea despre viața sa. Am aflat că era un om modest, apropiat de oamenii de rând, fiind considerat „un călugăr printre oameni”, iar în cărțile sale descrie tradițiile și viața oamenilor de pe insulă. Un aspect interesant mi s-a părut că nu a putut să se căsătorească, deoarece fiind fiul cel mare, trebuia ca întâi toate surorile sale să se mărite,pentru a se putea căsători și el. În cartea sa „Ucigașa” (pe care am cumpărat-o și eu când am revenit în țară și urmează să o citesc) scrie despre drama familiilor sărace care nășteau fete și pentru care trebuia să strângă o zestre pentru a le putea mărita.

Casa memorială „Alexandros Papadiamantis”
  • de asemenea, în Skiathos Town puteți lua masa sau sorbi o cafea grecească privind marea și vasele din port. Din mulțimea de terase puteți alege Crazy Spoon, unde deoarece proprietara este româncă, puteți beneficia un discount de 15% doar pentru că veniți din România. Mâncarea este gustoasă, iar o porție de souvlaki ajunge pentru 2 persoane așa că vă recomand acest local!


Ca activități inediate ați putea:

  • alături de alți curioși să așteptați avioanele să decoleze de pe aeroportul „Alexandros Papadiamantis”, care pune la încercare priceperea piloților prin pista sa scurtă, care se încheie cu câțiva metrii înainte de mare;


  • „Fish Spa” sau cum câțiva peștișori flămânzi vă pot scăpa de pielea moartă de pe tălpile picioarelor!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...