miercuri, 28 octombrie 2015

Culorile toamnei în Sinaia - de la gară până la Poiana Stânei Regale

Duminică, ziua din an în care am dat ceasul înapoi, câștigând astfel miraculos o oră în plus de somn, am pornit de dimineață din București cu trenul spre Sinaia, cu intenția de a urca la Poiana Stânei Regale, care în acel moment credeam că ar trebui să fie proaspăt renovată, gata să ne întâmpine primitoare cu o ciorbiță aburindă, numai bună după un urcuș moderat, de aproximativ o oră.

Soarele a strălucit întreaga zi, sus pe cerul albastru, scăldând cu razele sale frunzele galbene și ruginii ale copacilor. Pot spune că a fost o zi superbă de toamnă, ideală pentru a pleca din aglomerația orașului pentru a respira aerul proaspăt și curat al munților Bucegi.

De cum ajungi în gara din Sinaia, simți cum pătrunzi în orașul care a servit ca reședință familiei regale. Sinaia este singurul oraș din țară care are două gări regale destinate sosirilor și plecărilor familiei regale: gara regală veche (1886) și gara regală nouă (1938-1940).

De la gara din Sinaia, pentru a ajunge spre cabana Schiorilor, unde se află intrarea pentru traseul ce duce la Poiana Stânei Regale, puteți trece pe lângă celelalte atracții ale „Perlei Carpaților”: Parcul Dimitie Ghica, Cazinoul Sinaia, Mănăstirea Sinaia, Castelul Peleș și Pelișor. Aș fi vrut să pot admira, așa din exterior măcar, și Castelul Foișor care stă ascuns privirii printre copaci, în spatele castelului Pelișor. Din păcate accesul către Foișor nu este deschis publicului larg, acesta fiind folosit în exclusivitate pentru  activitați de prezentare și protocol.

Destinația inițială a Foișorului a fost de cabană de vânătoare, însă deoarece construcția sa a fost finalizată înaintea Castelului Peleș, Carol I și Elisabeta au locuit o perioada aici, precum și regele Ferdinand cu regina Maria, până la terminarea Castelului Pelișor. Foișorul este locul de naștere al regelui Mihai în anul 1921, fiul lui Carol all II-lei și al Elenei, cuplul regal locuind în această reședință între anii 1930-1940. Dacă sunteți curioși cum arată Castelul Foișor, puteți vedea aici câteva imagini. Mie îmi place foarte mult această casă de vânătoare și lacul cu mici cascade amenajat în preajma sa și sper că într-o bună zi să pot să dau un ocol în jurul castelului.

Castelul Peleș
Castelul Pelișor ascuns de copaci
Odată ajunși la Cabana Schiorilor, luați-o spre dreapta, pe traseul marcat cu dungă albastră până veți ajunge la indicatorul pentru Poteca Regală care vă anunță că mai aveți 1,7km până la Stâna Regală. Denumirea de Stână Regală arată că aceasta era una din destinațiile preferate ale familiei regale, care ajungea aici atât pe jos, cât și călare. Aceasta aparținea de Domeniul regal, aici existau grajduri, o cireadă de vaci, locuinţele angajaţilor, o cabană mică în stil austriac şi o bisericuţă maramureşană din lemn.

Poteca Regală ce duce spre Poiana Stânei Regale
Poteca este într-adevăr una regală, fiind pietruită până sus. Întregul traseu este prin pădure, momentul în care ajungeți la un luminiș fiind acela în care ați ajuns la destinație. Un citat celebru spune:„călătoria este cea care contează, nu neapărat destinația”. Este valabil și în acest caz, traseul prin pădure fiind o răsplată în sine pentru a admira copacii în culorile toamnei și a păși pe covorul de frunze uscate.
Traseul durează aproximativ o oră, o oră jumătate, până veți ajunge la Poiana Stânei Regale, la o altitudine de 1275 m. Din păcate, când am ajuns noi la destinație, nu am găsit cabana modernizată, cum m-a amăgit site-ul, unde să putem mânca o ciorbiță caldă, gustoasă, ci doar un paznic și câteva prelate întinse destul de inestetic pe lângă cabană. Însă dezamăgirea a fost de scurtă durată, priveliștea fiind deosebit de frumoasă, iar poiana de lângă stână mai mult decât primitoare, chiar ideală dacă am fi venit pregătiți pentru un picnic.

Cabana Stâna Regală

Poiana Stâna Regală

În imediata apropiere a Stânei Regale se află un punct de belvedere, Stâncile Franz Josef, de unde se poate admira de sus orașul Sinaia. Punctul de observație a fost construit de Carol I în anul 1897, în cinstea regelui austro-ungar Franz Josef, pentru a-i oferi o primire deosebită. Nu de alta, dar în acele vremuri Transilvania era sub ocupația imperiului austro-ungar, așadar era de bun augur să te înțelegi bine cu vecinii. Sinaia oferă călătorului ocazia de a merge pe urmele familiei regale, de când ajunge în gară și până la Stâncile Franz Josef, putându-și astfel imagina cum membrii familiei regale își petreceau timpul în acest cadru de vis, pentru care Sinaia este supranumită „Perla Carpaților”. 

„A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.”

                                                                                                 Nichita Stănescu - „Emoție de toamnă”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...