duminică, 27 septembrie 2015

Skiathos sau mai bine zis „Paradisul Marii Egee”

Insula Skiathos este supranumită de greci, pe bună dreptate ca fiind „Paradisul Mării Egee”, datorită cele 69 de plaje, toate cu nisip fin și apă limpede, care în lumina soarelui are o nuanță inconfundabilă de turcoaz. De asemenea, insula Skiathos este o oază de verdeață cu păduri de pini, platani, măslini, flori sălbatice.

Insula Skiathos aparține de grupul Sporadelor din Marea Egee și  înseamnă în limba greacă „Umbra lui Athos”, datorită poziției pe care o are insula în raport cu muntele sfânt. Suprafața sa este de numai  50 km² și populația este de aproximativ 5000 locuitori, din care 3000 locuiesc în capitala insulei.

Eu am vizitat-o în a doua săptămână a lunii septembrie, iar vremea a fost caldă, doar pe alocuri am avut parte și de ploaie. Pentru mine luna septembrie este perioada ideală de vacanță la mare, în ceea ce privește insulele grecești, doarece nu mai este așa de cald ca în timpul verii, nu mai este atât de aglomerat, în schimb apa mării este perfectă pentru bălăcit. Am ales din Skiathos stațiunea Troulos și vila Zaharo, deoarece această vilă se află tocmai pe plajă.

Troulos este o stațiune mică cu o plajă cu nisip fin, unde puteți închiria o umbrelă cu două șezlonguri pentru 8 euro. Dacă nu doriți să închiriați un șezlong, aveți destul spațiu la dispoziție pentru a vă întinde prosopul.

Plaja TroulosPentru masă vă recomand chiar snack-bar-ul vilei Zaharo, unde veți întâlni cel mai simpatic bucătar din Grecia, Kostas. Aici puteți servi masa între 9 și 17, cât timp este deschis restaurantul, barul fiind deschis până mai târziu și anume la ora 19:00.

În apropiere aveți și taverna Troulos unde am mâncat o singură dată, iar mâncarea nu mi s-a părut la fel de bună ca cea de la snack-barul vilei Zaharo, însă poate fi o alternativă dacă doriți să luați masa seara. Însă mare atenție la țânțari seara ...pe mine una m-au pișcat de nenumărate ori de picioare de am cumpărat aparat cu pastile contra țânțarilor pentru cameră, spray pentru piele împotriva țânțarilor și un stick pentru vindecarea mușcăturilor. M-au atacat țânțarii și în Zakynthos, dar parcă au fost ceva mai cu bun simț când vine vorba de mușcături.

Tot în Troulos există și un supermarket de unde puteți cumpăra mâncare, produse de igienă, suveniruri sau dacă vă lipsește ceva din arsenalul de plajă.

Exact lângă supermarket se află stația de autobuz „Troulos B” (numărul 20), între Skiathos Town și faimoasa plajă Koukounaries, care este capăt de linie, existând 26 de stații. Un bilet de autobuz până în oraș este 2 euro, iar până la plaja Koukounaries 1,60 euro. Neapărat măcar o dată să mergeți și la această plajă, lângă care se află o frumoasă rezervație naturală. De asemenea, rezervați-vă o zi pentru a străbate straduțele înguste ale capitalei insulei, unde puteți vizita casa memorială a scriitorului grec Alexandros Papadiamatis. (după care este „botezat” aeroportul insulei)

Plaja Koukounaries

Lebede negre din rezervația naturală Kounounaries

Lebede albe în rezervația naturală Koukounaries

Skiathos Town


Peninsula Bourtzi

Insula are numeroase trasee care te poartă prin pădurea de pini, înconjurat de verdeață. O altă zi o puteți petrece cu un astfel de traseu, pentru a ajunge de exemplu la plajele „sălbatice” (care totuși sunt amenajate și unde tot 8 euro costă costă o umbreluță cu șezlonguri și au câte un snack bar de unde poți cumpăra de mâncare sau ceva de băut): Agistros, Elias si Mandraki.
Plaja Agistros

Plaja Elias

Plaja Mandraki-Xerxis
Un alt punct de atracție îl reprezintă apusul de soare, care se reflectă în apa mării, în stațiunea Agia Eleni (stația numărul 25). Pasionații de echitație sau iubitorii de cai găsesc aici posibilitatea de a face excursii călare în zonă. (un traseu de o oră costă 35 euro, fiind recomandat și începătorilor)

Evident, fiind la mare, există în Skithos numeroase forme de agrement pe apă: croaziere, excursii cu barcă, water ski, wakeboard și multe altele!

Apus de soare pe plaja Agia Eleni
Mai multe poze din frumoasa insulă Skiathos puteți găsi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...