sâmbătă, 29 august 2015

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului

De fapt, denumirea oficială și completă este „Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA”, care pentru mine este o variantă mai extinsă și de ce nu, mai frumoasă a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Muzeul în aer liber este situat în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, pe Calea Răşinari, la 8 kilometri de centrul oraşului Sibiu, pe drumul Sibiu-Răşinari-Păltiniş, Din oraș se poate ajunge la muzeu și cu autobuzul nr. 13, care poate fi luat direct de la gară. Prețul unui bilet de vizitare este de 17 lei.

Muzeul  este organizat pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care 40 sunt ocupate de expoziţia de bază, cea mai mare expoziţie etnografică în aer liber din Europa.

Dacă vă propuneți să-l vizitați vă recomand să vă rezervați o după-amiază întreagă pentru a putea să vă bucurați pe îndelete de toate exponatele pe care le găzduiește muzeul, cum ar fi printre altele gospodării tradiționale, stâne, mori, prese de ulei sau biserici. Muzeul Astra găzduiește și casa care poată fi văzută pe bancnota de 10 lei!

De asemenea, muzeul este plin de viață și găzduieşte numeroase manifestări cu caracter tradiţional: târguri, festivaluri, ateliere, meşteşugăreşti, spectacole şi multe altele. Bisericile îşi păstrează funcţiile tradiţionale, organizând toate ceremoniile specifice. Cadrul natural de excepţie permite, pe lângă vizitele educative, plimbări relaxante pe jos, cu trăsura, cu sania sau cu barca, în funcţie de preferinţe şi de anotimp. 

În cadrul muzeului veți găsi și un han tradițional, un lac imens și numeroase locuri de parcare dacă veți sosi cu mașina, iar în imediata apropiere există și o grădină zoologică (pe care nu am vizitat-o, pentru că nu îmi face plăcere să văd animale în captivitate. Iar pentru cei cărora încă le place să trimită vederi, aici puteți găsi vederi foarte frumoase cu muzeul!

La această primă vizită nu am apucat să vizitez întreg muzeul, însă intenționez să revin și să-mi ascult propriul sfat de a-mi rezerva întreaga după-amiază pentru a ma bucura de cadrul natural, plin de verdeață și de construcțiile tradiționale din diferite colțuri ale țării! Cred că ar fi frumos să revin aici toamna, pentru că îmi imaginez frumoasele nuanțe de auriu și ruginiu pe care le vor avea copacii - și fotografiile frumoase pe care le voi putea face!


Așadar dacă ajungeți în de asemenea frumosul oraș Sibiu, sper că v-am convins să nu ratați „Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA”!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...