sâmbătă, 18 aprilie 2015

De Paște, din nou în Veliko Tarnovo!

Nu este un secret că Veliko Tarnovo este unul din orașele mele preferate, un pitoresc oraș medieval, cu o atmosferă aparte, greu de descris în cuvinte, unde revin mereu cu drag. A fost dragoste la prima vedere, la a doua ... și la a cincea revedere. E un loc pe care după ce îl revăd, plănuiesc deja mental următoarea vizită.

Așadar profitând de sfintele sărbători de Paște și mai ales de ziua de luni liberă, am decis că ar fi cazul să revăd locul meu preferat din Bulgaria. Am luat trenul din București până la Gorna Oriahovița, care se află la aproximativ 10 km de Veliko Tarnovo. Călătoria cu trenul a durat aproximativ 5 ore jumătate, cu toate că Veliko Tarnovo se află la doar 180 km de București, însă trenul staționează la graniță, atât în Giurgiu, cât și în Ruse. Călătoria cu trenul a fost însă una plăcută, vagonul de tren fiind aproape gol, iar timpul a trecut repede admirând peisajul și citind. Din gară am avut un transfer până la pensiunea pe care am rezervat-o prin booking.com, Guest Rooms Harmony.

Mi-a plăcut foarte mult această pensiune, care este situată într-un loc liniștit, pe deal, având o priveliște superbă cu fortăreața Tsarevets. Când voi ajunge din nou în Veliko Tarnovo (și voi ajunge cât de curând) intenționez să revin tot în acest loc, pe care îl recomand cu căldură tuturor celor care căută un colțișor liniștit, departe de agitația orașului și pe care nu îi deranjează să urce la deal după fiecare escapadă în oraș.

Cetatea Tsarevets văzută de pe terasa pensiunii Guest House Harmony
Veliko Tarnovo impresionează la prima vedere prin ruinele cetății Tsarevets, care este așezată pe o colină ce domină întreg orașul. Din acest motiv Veliko Tarnovo este intitulat și „Orașul Țarilor”, fiind capitala Țaratului Vlaho-Bulgar între anii 1185-1393. Întrega parte veche a orașului este străjuită de 3 coline (Tsarevets, Trapezitsa si Sveta Gora) și impresionează prin arhitectură, prin magazinele cu articole tradiționale și nu în ultimul rând prin localurile cu mâncare gustoasă, atât tradițională, cât și din bucătăria internațională.

Veliko Tarnovo
De Înviere, se poate lua lumină chiar din biserica situată în vârful ruineleor cetății Tsarevets, iar accesul este gratuit. Și bulgarii au obiceiul de a vopsi și a ciocni ouă de Paște, spunând: „Hristos Văzkrese” și ca răspuns „Naistina Văzkrese”. (cam asta ar fi pronunția în română)

Lângă Veliko Tarnovo este situat pitorescul sat Arbanasi, în care se poate ajunge în mai puțin de o oră, urmând o potecă care merge paralel cu șoseaua. De asemenea, din Veliko Tarnovo se poate ajunge si la mănăstirea Preobrajenski, pe un traseu foarte frumos și este următorul obiectiv pentru următoarea vizită în acest oraș, deoarece de această dată până ne-am dumerit de unde începe traseul, deja era prea târziu ca să îl facem într-o singură zi.

Piju și Penda agățați în copac
De asemenea, un alt obiectiv este să văd într-o bună zi spectacolul de sunet și lumini în care este scăldată ocazional fortăreața Tsarevets! Pare ceva de vis :)
S-ar putea să îți placă și: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...