sâmbătă, 28 decembrie 2013

Castelul Cantacuzino din Busteni

Din gara Bușteni se poate vedea, sus pe o colină, șezând semeț, castelul Cantacuzino. De fiecare dată când trenul în care mă aflam a oprit în gară, l-am admirat pe nerăsuflate, întrebându-mă ce comori neștiute ascunde acest castel  în interiorul său. Și în sfârșit mi-a fost dat să aflu.

Castelul a fost construit în anul 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit și „Nababul”, datorită averii sale impresionante. Castelul este contruit în stil neoromânesc, într-un cadru natural deosebit, fiind înconjurat de un parc impresionant, cu fântâni arteziene. La intrarea în parc se poate vedea o grotă, despre care legendă spune că ar adăposti, din timpuri străvechi ființe fantastice, iar pe timp de furtună se pot vedea năluci de fum și lumini nefirești.

Destinul castelului a fost greu încercat în perioada comunistă, când acesta a fost deposedat de mobila sa fastuoasă, fiind transformat într-un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Există presupunerea că funcția de sanatoriu era numai de fațadă, castelul fiind folosit în alte scopuri, cum ar fi torturarea dușmanilor regimului comunist.

Astfel astăzi, în interiorul castelului nu se poate admira mobila de odinioară, camerele fiind în general lipsite de orice mobilier. Prețul unui bilet pentru un adult este destul de piperat, 20 lei, existând și o taxă separată de 10 lei pentru cei care vor să facă poze. În acest preț este inclus și ghidul, care povestește istoria castelului, iar vizitarea are loc din ora în oră. 

Castelul a fost cumpărat de către Zamora Estate de la urmașii lui Cantacuzino, compania restaurând domeniul și permițând vizitarea acestuia de către publicul larg începând cu 2008. Din spusele ghidului, compania intenționează să continue restaurarea castelului și planuiește construirea pe domeniu a unui hotel de 5 stele, cu teren de golf și alte atracții. În prezent deja există un restaurant la subsolul castelului, în castel putându-se organiza diferite evenimente, precum nunți sau botezuri. Iar terasă de la intrarea în castel pare locul ideal pentru a-ți bea cafeaua într-o zi însorită!


Castelul Cantacuzino din Bușteni

Mai multe detalii, plus calendarul de vizitare se pot găsi pe site-ul oficial al castelului: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...