duminică, 18 august 2013

În salină e răcoare!

Ieri am decis să facem o scurtă excursie de o zi până la Slănic Prahova pentru a vizita faimoasa salină. Așadar am trecut de la idee la acțiune și am luat trenul din București întâi spre Ploiești Sud și apoi spre Slănic Prahova. Spre Slănic Prahova se poate ajunge cu trenurile celor de la Transferoviar, iar un bilet București - Slănic Prahova costă aproximativ 14 lei. Mai multe detalii despre mersul trenurilor puteți găsi aici

În jurul orei unu după-amiaza eram deja în Slănic, iar de la gară am pornit spre mina de sare „Unirea”, unde se găsește salina. Gara se află exact lângă mină, așadar nu am făcut mai mult de cinci minute până la obiectivul nostru turistic. Însă acolo ne aștepta o coadă lungă de oameni, la care ne-am așezat și ne-am așteptat răbdători rândul. Așteptarea a durat cam o oră jumătate, până ne-am văzut și noi înghesuiți în liftul îngust ce te duce 208 metri în subteran. Călătoria durează aproximativ 90 secunde, timp în care ți se înfundă urechile și ai puține emoții.

Odată ce ajungi jos e o altă lume. Și o altă temperatură - aici temperatura este tot timpul anului de aproximativ 12 grade Celsius ...în sfârșit răcoooare, frig chiar! Dar am venit pregătiți cu hăinuțe mai groase la noi. Am văzut  în schimb alte persoane, nu la fel de chibzuite, zgribulite de frig prin salină. Iarna nu-i ca vara, iar la 200 metri sub pământ, nu-i ca la suprafață.

Salina e imensă, iar totul este realizat din sare. Pereții sunt din sare, podeaua e din sare. În aer miroase a sare. Peste tot numai sare. Dar chiar și aici, în subteran există posibilități de agrement, precum biliard, tenis de masă, leagăne, topogane, mașinute și există chiar și o mică cafenea cu măsuțe. 

Salina Slănic Prahova (mina Unirea)

În salină am petrecut aproximativ o oră jumatate plimbându-ne și minunându-ne, iar apoi am stat cuminți la coada pentru a ieși tot cu același lift din salină - de data asta am stat mai puțin de o oră. Intrarea în salină costă 16 lei și există și o taxă de fotografiere de 6 lei (nu că ar verifica cineva acest lucru!). Mai multe detalii despre tarife și orarul de vizitare puteți găsi aici.

În Slănic Prahova se mai poate vizita Muntele de sare cu Grota Miresei,  Muzeul sării, biserica Trei Ierarhi, lacurile sărate: Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie și se pot face diferite drumeții în zonă. Noi nu am apucat să vizităm și altceva în afara salinei în această scurtă drumeție, însă le vom vizita când vom reveni în zonă :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...