sâmbătă, 8 iunie 2013

Perla Adriaticii, Dubrovnik

Am vorbit eu despre Serbia, Muntenegru și acum vine rândul motivului pentru care am ales acest circuit cu autocarul, și anume, frumosul oraș medieval de pe țărmul mării Adriatice, Dubrovnik.

Spre Dubrovnik am pornit din Cetinje dis-de-dimineață și am ajuns la destinație în jurul prânzului. Ni s-a comunicat de către ghidul nostru „pestriț” că avem la dispoziție patru ore pentru vizitarea cetății medievale și a împrejurimilor. Am fi putut sta mai mult, dar probabil ghidul nostru era deja plictisit!

Dar să revenim la lucruri frumoase și să vă povestesc despre impresiile de călătorie. Cu toate că era abia începutul lunii mai, vremea era destul de călduroasă și turiștii mișunau peste tot în cetatea medievală a Dubrovnikului.

Nu ne-am aventurat în afara cetății medievale, timpul nefiind chiar atât de generos. Așadar ne-am plimbat prin cetatea medievală, unde surprinzător, pe lângă puzderia de turiști există și oameni care chiar își duc viața în clădirile vechi, despărțite de străduțe înguste, iar eu mă întrebam pragmatic, cum își schimbă oamenii aceștia mobila sau își cumpără un frigider nou? Nu se poate intra cu mașina în cetate, nu există lifturi în clădiri, în schimb există o sumedenie de curioși la tot pasul.  Oricum, din ce am înțeles, odată cu explozia turismului în Dubrovnik, mulți localnici au decis să își vândă casa și să se mute în altă parte.

Cetatea medievală Dubrovnik
Atracția cetății o reprezintă zidurile sale, late de câțiva metri și cu o lungime totală de aproximativ doi kilometri, pe unde te poți plimba și admira împrejurimile în voie. Iar priveliștea merită toți banii! Și spun asta pentru că biletul de acces nu e tocmai ieftin și costă 90 kuna, adică în jur de 12 euro. Dar vă puteți convinge că merită, privind fotografiile de mai jos:

Țigla roșie a caselor, adaugă un plus de culoare

Ruine și verdeațăCa în puzzle-ul meu :)

Ia-ți mireasă ziua buna!

După ce ne-am plimbat prin cetate și am străbătut zidurile de la un capăt la altul, ne-a mai rămas o oră liberă. Ce să facem, ce să facem? O alternativă ar fi fost să urcăm cu telecabina până pe muntele Srd din vecinătate, dar care nu știam exact cât ar dura, plus că ne era și cam foame ...așadar probabil ați ghicit că am ales să mâncăm ceva înainte de plecare, chiar la o terasă de lângă porțile cetății. Prețurile sunt cam piperate, dar se poate plăti și în euro. Eu am zis să încerc niște scoici, specialitate locală, însă nu vă recomand să îmi urmați exemplul dacă aveți un stomac mai sensibil!

Telecabina ce duce spre vârful „muntelui” Srd

Cetatea medievală din Dubrovnik este cea mai vizitată atracție din întreaga Croație, fiind un loc ce și-a păstrat farmecul de-a lungul secolelor, în ciuda încercărilor vremurulor, fiind un mozaic de țiglă roșie, apă turcoaz și vegetație verde smarald pictate peste o pânză de piatră de culoarea fildeșului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...