sâmbătă, 2 martie 2013

Muzeul de antropologie „Francisc I. Rainer”, Cheia

Ultimul de pe lista obiectivelor turistice ce pot fi vizitate în stațiunea Cheia este Muzeul de antropologie „Francisc I. Rainer”care, dacă nu mă înșel, este singurul de acest gen de la noi din țară. 

Muzeul de antropologie „Francisc I. Rainer”, Cheia
Trebuie să recunosc că până să trec pragul acestui muzeu, nu știam prea multe despre antropologie și mai nimic despre Francisc Rainer. Farmecul micilor muzee din diferite localități este tocmai acela de a te face să descoperi lucruri noi, la care nu te aștepți, făcându-ți astfel suprize din cele mai diverse; îți ofera șansa neașteptată de a afla lucruri surprinzătoare și de a descoperi personalități extraordinare.

Antropologia studiează omul și cultura lui, fiind o uriașă și complexă sinteză a civilizației umane, iar Fancisc Rainer este creatorul școlii antropologice românești.

Muzeul se află amenajat în casa de vacanță a savantului, fiind amenajat pe 2 nivele: parter și etaj, unde se pot vedea diferite exponate (nu foarte multe ce-i drept) și se poti citi pe pereți informații despre viața și cercetările sale.

Odată ce ați pătruns în muzeu, vi se vor pune două filme despre Rainer, care vă vor prezenta viața sa, cercetările sale în domeniul antropologiei și progresele pe care aceasta le-a înregistrat în domeniu, plus moștenirea pe care a lăsat-o generațiilor viitoare. Ah, și veți avea șansa să vă calculați bioritmul pe baza datei de naștere ... cam simplist aș zice și nu tocmai relevant.

Mie mi-au plăcut cel mai multe citatele aparținând lui Francisc Rainer, care se găsesc pe pereții de la etaj, iar pe cele de mai jos aș dori să le împărtășesc și cu voi:

„Cel mai mare bun în viață sunt limpezimea și seninătatea sufletească cu care trăim în fiecare zi”

„Știu că sunt lucruri care nu se iartă. Sunt legături rupte care nu se mai înnoadă, ori tocmai dacă se înnoadă, rămân noduri”.

La finalul vizitei, ajunși în turnulețul muzeului, veți găsi acolo nici mai mult, nici mai puțin decât o lunetă, cu care puteți explora stațiunea Cheia. Nu văd legătura cu antropologia, dar probabil era nevoie de un element-surpriză pentru a completa vizita la acest muzeu destul de simplu, dar plăcut. Iar mie mi-a plăcut, ca și în cazul vizitei la muzeul „Florilor de mină”, că am fost singura vizitatoare, bucurându-mă astfel de liniște și de posibilitatea de a citi în voie informațiile.

Citește și: Pietrele au viață la muzeul „Florilor de mină” din Cheia

Luneta din cadrul muzeului de antropologie „Francisc I. Rainer”

Orar: marți-duminică 9:00-17:00
Tarife: intrare 3 lei, fotografie 4 lei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...