duminică, 17 februarie 2013

Ruinele cetății de la Feldioara

Într-o duminică de februarie am decis să mergem să vedem ruinele cetății din Feldioara. Da, așa spontan. Bine, am decis cu o zi înainte, dar tot spontan se numește, nu a fost o planificare temeinică, realizată din timp. Poate dacă ar fi fost mai mult discutată ideea, am fi optat pentru o zi însorită de primăvară, nu pentru o zi geroasă de februarie când se anunța și cod galben prin anumite regiuni ale țării. Dar când îți vine dorul de ducă, te duci, indiferent de vreme.

De ce Feldioara? Pentru că îmi doresc să vizitez fortificații vechi sau ruine ale unor cetăți din secolele trecute, care împânzesc Transilvania, dar nu sunt promovate sau cunoscute îndeajuns, motiv pentru care nu sunt aglomerate de turiști dornici de poze și suveniruri, ceea ce oferă o liniște binefăcătoare. La ruine, în geroasa zi de februarie, am fost singurii vizitatori ... bine, probabil ruinele cetății Marienburg din Feldioara nu atrag numeroși turiști în timpul anului, dar bănuiesc că din când în când se mai găsesc curioși care sunt în trecere sau locuiesc în Brașov și doresc o schimbare de peisaj.

Feldioara se află la aproximativ 20km de Brașov și la aproximativ 190km de București, în Țara Bârsei. Există o gară în comuna Feldioara, astfel se poate ajunge și cu trenul. Așa am ajuns și noi, din București cu trenul până la Brașov și apoi cu un altul până în Feldioara. Dar aveți grijă, trenul dinspre Brașov spre Feldioara nu este tocmai cel mai plăcut mijloc de transport și puteți întâlni diferite persoane mai mult sau mai puțin dubioase. Și cum spuneam, am ajuns într-o zi de duminică, când totul, absolut totul era închis în Feldioara, inclusiv centrul de informare turistică - care am fost surprinsă oricum că există. M-am uitat un pic după pensiuni, însă nu am văzut nicio reclamă de acest gen, nu că am fi vrut să rămânem peste noapte, dar eram curioasă dacă există această posibilitate.

Trenul spre Feldioara
Gara din Feldioara
Centrul de informare turistică din Feldioara
Denumirea de Feldioara vine din maghiară, Földvár însemnând „cetate de pământ”, iar în germană era numită Marienburg sau „cetatea Mariei”. 

În drumul spre ruinele cetății Feldioara, veți observa mai întâi impunătoarea biserică evanghelică din Feldioara, construită în stil gotic, dar care acum pare a fi lăsată în paragină. Am văzut-o doar din exterior, am încercuit-o ca să o vedem pe de-a-ntregul, însă aș fi tare curioasă să o văd și pe interior, cine știe ce minunății din alte vremuri ascunde, cum este arhitectura interioară, dacă se mai văd picturile și detaliile de demult.

Biserica evanghelică din Feldioara
Biserica evanghelică din Feldiora
Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă cetate construită de cavalerii teutoni pe pământ românesc ... ce-i drept, din impunătoarea cetate de altă dată nu au rămas decât ruinele, iar în prezent nu pare a exista vreun plan de conservare sau restructurare. Astăzi se poate vedea pe o colină, delimitată de râul Homorod, doar o parte dintr-un zid de piatră din partea de nord-vest a vechii cetăți. În schimb, am observat panouri prin localitate ce informează existența unor proiecte cu finanțare europeană pentru promovarea obiectivelor culturale, tradițiilor și obiceiurilor. Este totuși un început.

În drum spre cetatea Feldioara
Ruinele cetății de la Feldioara
Biserica evanghelică din Feldioara văzută printre ruinele cetății
Priveliște asupra zidurilor cetății
Ați ajuns în Feldioara? Dacă da, ce impresie v-a făcut localitatea și mai ales Biserica evanghelică sau Cetatea medievală?

Mai multe detalii despre Feldioara puteți găsi pe site-ul oficial viziteazafeldioara.ro.

În planurile de vizitare viitoare a fortificațiilor din Transilvania se numără Prejmer și Biertan. La această scurtă listă se vor alătura altele și altele ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...