luni, 5 noiembrie 2012

Casa memorială Cezar Petrescu din Bușteni

Dacă ajungeți în Bușteni nu ratați casa memorială Cezar Petrescu, transformată în prezent în muzeu, unde scriitorul și-a petrecut ultimii 24 de ani de viață. 

Pentru o sumă infimă puteți pătrunde în lumea scriitorului român. La parterul casei puteți vedea expuse fotografii de familie, file de jurnal, diferite note și manuscrise, în camerele ce au aparținut mamei și soției scriitorului. În rest la parter se pot vedea sufrageria și camera de primire a oaspeților, care păstrează mobila orginală, modestă, specific românească.

La etaj se poate vedea biblioteca imensă a scriitorului, aceasta având însemnări în toate cărțile sale, care ajung în jurul cifrei de 10 mii, arătând că pe lângă inspirație și talent, e nevoie de o muncă asiduă pentru a termina un roman sau o povestire. De asemenea vizitatorul poate observa dormitorul și biroul scriitorului, putând observa uneltele de lucru ale acestuia, dar și ceașca de cafea ... ghidul ne-a povestit că acesta lucra frenetic, câte 12 ore pe zi, bând numeroase cafele și fumând țigară după țigară. Am mai aflat despre scriitor că a avut cinci soții și un singur fiu, care s-a sinucis la vârsta de 23 ani împreună cu iubita sa deoarece tatăl i-a interzis căsătoria cu aceasta.

Recunosc că eu când am pășit în casa memorială a lui Cezar Petrescu știam despre acesta că a scris „Fram, ursul polar” și evident alte opere (dar nu aș fi fost în stare să enumăr altele!) ... intrând în casa memorială a scriitorului ai senzația că ești transportat în altă lume și te aștepți să îl vezi pe scriitor scriind la birou sau bându-și cafea pe terasa, în timp ce pufăie dintr-o țigară! Casa sa memorială pare vie, neatinsă de vremea ce a trecut și îți crează o impresie puternică, cum nu mă așteptam să se întâmple. 

Casa memorială Cezar Petrescu

Mai multe informații puteți găsi aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...