marți, 10 iulie 2012

Vitosha, muntele de lângă Sofia

Pentru cei care ajung în Sofia și au o zi sau jumătate de zi liberă, le recomand o tură până la Vitosha. Chiar dacă momentan telecabina și telescaunul nu funcționează, există autobuzul 66 care se poate lua din stația Hladilnika și care ajunge până la Aleko, la 1840m. Acesta circulă din oră în oră, iar un bilet doar dus costă 4lv, iar o călătorie dus-întors 6lv. Vara mulți din cei care urcă sunt cu biciclete, așadar autobuzul poate deveni destul de aglomerat, deoarece sus există un traseu de mountain-bike/downhill care leagă Vitosha de Sofia.

Iar pentru cei cu mașini, evident există posibilitatea de a urca cu aceasta până sus, evitând aglomerația din autobuz, care este unul din acele autobuze vechi, ce amintește de „glorioasa” epocă comunistă.

Revenind la călătoria cu autobuzul, aceasta durează aproximativ o oră și autobuzul vă lasă la platou. Aici puteți vedea un hotel, câteva căbănuțe, magazine și pârtiile de schi, care vara sunt trasee de urcat pe vârful Cherni Vrah (în traducere Vârful Negru) ce are 2290m.

Ascensiunea spre Cherni Vrah dureaza aproximativ o oră, o oră jumătate. Traseul este marcat cu bandă roșie și este greu de ratat, existând numeroase cărări bătătorite ce duc spre vârf. În timp ce urcați și priviți în urmă, puteți vedea o panoramă foarte frumoasă a Sofiei, iar odată ajunși în vârf puteți admira frumusețea munților ce înconjoară Cherni Vrah. Sus pe vârf este un loc ideal pentru picnic și există și o cabană de unde se poate mânca o ciorbă de burtă sau bea o bere rece (sau un ceai cald - după preferințe!).

Vitosha

Ciorbă de burtă servită la cabana Aleko

Sofia, vazută de pe Vitosha

Cherni Vrah 2290m

Platoul Cherni Vrah

2 comentarii:

  1. Wow, n-as fi ghicit ca aia e ciorba de burta... Cu rosii sau bulion, banuiesc, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, aspectul roșiatic e dat de folosirea piperului roșu :) plus că se mai adaugă ulterior după gust, niște condimente roșiatice - cele care se observa plutind deasupra :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...