marți, 17 aprilie 2012

Veliko Tarnovo și Arbanasi

Veliko Târnovo m-a cucerit cu farmecul său aparte de prima dată ce i-am trecut „pragul” ... a fost o așa zisă dragoste la prima vedere, care nu a încetat cu trecerea timpului și reprezintă un loc în care revin mereu cu o deosebită plăcere.

Veliko Târnovo este un oraș medieval, pitoresc, plin de farmec, situat în zona central-nordică a Bulgariei, într-o zonă de dealuri, care atrage anual o sumedenie de turiști străini, în special români datorită distanței de numai 180 km dintre acesta și București - așa că să nu vă surprindă auzirea limbii materne la tot pasul. Orașul este un amfiteatru natural, fiind străjuit de trei coline traversate de râul Yantra, dintre care cea mai impunătoare este Tsarevets, pe care se află ruinele fortăreței regale și care oferă o priveliște minunată asupra orașului. Încă nu am vazut spectacolul de sunet și lumină care animă întreaga fortăreață cu anumite ocazii speciale și despre care am auzit că ar fi impresionant - dar nu este timpul pierdut.

Ruinele cetății Tsarevets

Râul Yantra
În Veliko Tarnovo, micuța străduță Gurko vă va purta pașii în alte timpuri, cu străzi înguste pietruite, căsuțe pitorești și o panoramă a orașului diferită de cea văzută de pe dealul fortăreței Tsarevets ... iar noaptea puteți avea ocazia de a vedea licurici. Eu aici i-am văzut pentru prima oară, existând până atunci în mintea mea doar din poveștile copilăriei.

Pe lângă aerul medieval, orașul oferă și numeroase localuri și terase cu preparate delicioase, la prețuri mai mult decât decente ... și poate reprezenta un „paradis” al cumpărăturilor, dacă sunțeti în căutare de pantofiori, sandale, haine sau bijuterii lucrate manual, cu siguranță aici veți găsi ceva pe placul vostru ... garantez!

La doar o aruncătură de băț de Veliko Târnovo, se află rusticul sat Arbanasi unde se poate ajunge printr-un traseu marcat cu bandă galbenă care durează aproximativ o oră, distanța dintre Veliko Târnovo și Arbanasi fiind de 3-4 kilometri (sau cu doar 5lv (aproximativ 10 lei) puteți parcurge distanța cu un taxi, dacă doriți să evitați urcușul cu toate că priveliștea vă va răsplăti întru totul efortul). Satul păstrează arhitectura secolelor trecute, iar pensiunile și hotelurile sunt numeroase și cu prețuri decente.

Boliarska Kashta - Arbanasi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...