joi, 1 martie 2012

Mărţişorul ... la bulgari

Tradiția mărțișorului oferit de 1 Martie există și la vecinii noștri de la sud de Dunăre, diferența majoră fiind însă că în Bulgaria nu sunt tratate preferențial doar doamnele și domnișoarele. În Bulgaria obiceiul este ca orice persoană să dăruiască mărțișoare tuturor celor dragi, iar cei dragi nu se limitează doar la ființe umane.

Casele, animalele şi diferite alte obiecte dragi pot fi împodobite cu mărţişoare, "мартеници" (marteniți) în limba bulgară, pentru a purta noroc și a feri de relele posesorul sau posesoarea tot timpul anul şi pentru a o îndupleca pe Baba Marta să lase primăvara să își intre în drepturi. Baba Marta, un fel de Baba Dochia autohtonă, este o bătrână capricioasă, ale cărei stări de spirit influențează vremea: când aceasta este bine-dispusă vremea este senină și însorită, însă când aceasta este într-o pasă mai proastă afară este înnorat și plouă. 

Majoritatea mărţişoarelor sunt de forma unui şnur alb împletit cu un șnur roșu, ca o brățară ce se poartă la încheietura mâinii şi având în vedere că toată lumea dăruiește tuturor celor dragi, de multe ori am văzut cele două încheieturi se dovedesc neîncăpătoare pentru numeroasele mărţişoare primite. Pe lângă faptul că mărțișoarele sunt purtate la încheieturi, acestea mai sunt și agățate de obiecte dragi, iar mai rar veți vedea mărțișoare prinse la piept, cum este tradiția în țara noastră. 

Mărțișor suspendat pe o crenguță înflorită în Arbanasi

Pe lângă şnururi împletite alb cu roșu, mai există și mărțișoare cu eroii populari Piju și Penda, ca niște mici păpuși realizate din fire de lână albe și roșii. Piju era un tânăr frumos, isteț, curajos și modest cu obrajii mereu roșii, iar Penda o fată deosebit de frumoasă, sinceră și cu suflet bun, cu părul negru și tenul alb ca zăpada.  Astfel, de 1 Martie este sărbătorită povestea de dragoste dintre cei doi, arătând că dragostea adevărată este cea care îl înobilează pe om.
 
Mățișor tradițional cu Piju și Penda

O persoană nu trebuie să își cumpere un mărțișor pentru sine, ci trebuie să dăruiască mărțișoare altora și să le poate doar pe cele primite.

La sfârşitul lunii martie, când încep să înmugurească copacii sau sunt zărite berze sau rândunici întoarse din țările calde, mărţişoarele sunt agăţate de crenguţele arbuştilor sau copacilor pentru  a ajuta la renaşterea naturii şi înmulțirea razelor calde ale soarelui. Apoi aceste mărțișoare pot fi admirate întreg anul atârnând pe crengi, uneori crengile chiar îndoindu-se sub greutatea acestora.

Mărțișoare aglomerate pe creaga unui arbust magnolia din Veliko Tarnovo

Astfel, Mărțișorul este un simbol al renașterii, atât pentru natură, cât și pentru fiecare dintre noi, primăvara facându-și simțită prezența în toți și în toate.

Dacă cunoașteți alte obiceiuri de mărțișor la popoarele vecine, vă rog să îmi spuneți și mie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...