miercuri, 19 octombrie 2011

Sandanski, oraşul lui Spartacus

Cum acum câteva zile scriam despre Melnik, cel mai mic oraş din Bulgaria, am decis ca astăzi să scriu despre Sandanski, care se află la doar 20km depărtare de Melnik şi pot fi considerate ca o "ofertă pachet". Ce-i drept această ofertă este mai degrabă accesibilă celor ce se deplasează cu automobilul propriu, deoarece transferul între Melnik şi Sandanski nu este tocmai favorizat prin existenţa de microbuze sau autobuze!

Sandanski se află la 158km de Sofia şi 65 km de Blagoevgrad, la poalele munților Pirin, în apropierea graniţei cu Grecia. Localitatea este o vestită staţiune balneoclimaterică în Bulgaria, datorită climatului blând, cu cea mai mare temperatură medie anuală a ţării (19,7 C) şi numeroase izvoare minerale. Se spune că în Sandanski se poate respira cel mai curat aer din întreaga lume - ce-i drept, asta este părerea subiectivă a localnicilor! Dar odată ajuns în Sandanski se poate observa o diferentă notabilă între aerul de aici şi cel din capitala Bulgariei, Sofia.


Priveliștea orașului Sandanski

Sandanski poartă numele revoluţionarului Yane Sandanski (nume căpătat în anul 1949), care este un erou naţional în Republia Macedonia, dar care a fost apreciat şi pentru ideile sale socialiste în timpul regimului comunist din Bulgaria, perioadă în care numele oraşului a fost schimbat din Sveti Vrach (traducerea fiind "Sfântul Vraci", care este o sărbătoare în Bulgaria celebrată pe data de 1 iulie) în Sandanski. 

Un alt "revoluţionar", mult mai cunoscut decât decât Yane Sandanski, care se presupune ca îşi are originea pe aceste meleaguri, este Spartacus. O statuie din bronz cu eroul de origine tracă se înalţă falnic în parcul din această localitate şi reprezintă un simbol al oraşului.

Dacă Melnik e un paradis al vinului, atunci Sandanski poate fi considerat un paradis pentru cei care necesită tratamente balneoclimaterice, în special pentru tratarea astmului (din punct de vedere al condiţiilor naturale fiind cea mai bună staţiune din Europa ), dar şi pentru diferite boli pulmonare, rinită cronică, sinuzită, probleme neurologice, boli alergice ale pielii, unele boli de rinichi şi urologice. De asemenea reprezintă o alegere reuşită pentru iubitorii de SPA şi pentru cei ce simt nevoia de odihnă şi relaxare, datorită numeroaselor hoteluri specializate atât în tratamente curative, cât şi pentru destindere. Aceste hoteluluri oferă pachete la preţuri atractive pentru 7 sau 10 zile. Mai jos voi enumera câteva dintre hotelurile din localitate, în funcție de numărul de stele pentru cei care ar dori să petreacă un sejur în Sandanski:

Hoteluri 3***:
Adjev Han, Ofir, Parc Hotel Sandanski, Spa Hotel Sveti Nikola, Hotel Deva, Hotel Panorama, Spa Hotel Aleks, Hotel Time Out
Hoteluri 4****:
Interhotel Sandanski, Spa Hotel Medite Sandanski
Hoteluri 5****:
Parc Hotel Pirin

Pentru a citi articolul despre Melnik apăsați aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...