sâmbătă, 15 octombrie 2011

Melnik, cel mai mic oraş din BulgariaMelnik este situat în sud-vestul Bulgariei, în apropierea graniţei cu Grecia, în districtul Blagoevgrad, iar cu o populaţie sub 400 locuitori, Melnik este cel mai mic oraş din Bulgaria şi îşi păstrează statutul de oraş din raţiuni istorice. Melnik se află la o distanţă de 176 km ( 3 ore de condus) de Sofia, 83 km de Blagoevgrad şi 21 km de Sandanski.În Melnik timpul pare a se fi oprit, fiind o incursiune în timpuri demult apuse, cu alei pietruite, case rustice şi poduri de lemn, iar priveliştea din acest mic oraş este una neobişnuită şi extraordinară în același timp datorită dealurile terasate din împrejur şi a aşa numitelor piramide de nisip. Împreuna cu mănăstirea Rojden, aflată la o distanţă de 7km, este declarat patrimoniu cultural şi istoric.

Terasele de nisip ce înconjoară oraşul
Melnik este cunoscut în întreaga ţară şi peste hotare pentru producţia de vin, încă din secolul XIV. Terenurile din regiune şi clima mediteraneană sunt propice creşterii viţei de vie, care este specifică acestei regiuni (denumită "shiroka loza") şi nu mai este întâlnită nicăieri în lume,  iar vinul local este unul cu totul deosebit, cu un gust bogat şi aromă intensă, fiind unul din preferatele lui Winston Churchill. Pe lângă vinurile consacrate îmbuteliate în această regiune, localnicii te îmbie cu vinul produs de ei,  care poate fi degustat şi în numeroasele hanuri tradiţionale ce împânzesc localitatea (denumite "mehana"). Pe lângă vin trebuie menţionat că localnicii te întâmpină cu un zâmbet larg şi cu o varietate de dulceţuri, miere şi brânzeturi.

Din arhiva personlă :)
Pivniţe vechi de mai bine de o sută de ani, vin roşu puternic, clădiri istorice şi o privelişte copleşitoare - toate acestea sunt oferite de cel mai mic oraş din Bulgaria, Melnik. Precum un muzeu în aer liber, Melnik a devenit o destinaţie turistică pentru iubitorii de vin, atât din ţară, cât şi din străinătate. Micul oraş reprezintă o destinaţie ideală pentru evadarea din aglomeraţia citadină şi intrarea într-o lume în care timpul pare a sta în loc.

Şi am găsit şi un scurt film, dar foarte interesant, pe youtube despre Melnik (în engleză):Mai multe informaţii despre Melnik puteţi găsi pe site-ul său oficial:
http://www.melnik-bg.eu/eng-index.php
şi mai multe poze:
http://www.melnik-bg.eu/eng-gallery.php

Un comentariu:

  1. Ha-ha, Melnik e si preferatul meu nu doar al lui Churchill lol. Imi place articolul si astept sa ajung si eu prin Melnik asta:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...